Blog
BTW verhoging in Magento
Webshop17 september 2012

Wat betekent de BTW verhoging voor uw Magento webwinkel?

Wat verandert er precies vanaf 1 oktober?

Per 1 oktober 2012 wordt het BTW-tarief verhoogdvan 19% naar 21%. Het moment van bezorging is bepalend voor het tarief. Dus als iemand iets besteld op 29 september en dit wordt op 2 oktober geleverd dan is het BTW-tarief van 21% van toepassing.

De BTW verhoging en de verkoopprijzen

Het nieuwe tarief heeft invloed op de verkoopprijzen. Voorbeeld: als nu een bepaald product voor € 24,95 verkoopt inclusief 19% BTW dan is prijs exclusief btw € 20,96. Met het nieuwe tarief van 21% wordt de verkoopprijs dan dus € 25,37. De nieuwe prijs is hoger en minder aantrekkelijk voor de consument. De vraag is dus allereerst of je alle prijzen aan wilt gaan passen.

Wanneer de BTW verhoging doorvoeren? 

1 oktober valt op een maandag. Dus alle bestellingen die in het weekend zijn gedaan zullen op zijn vroegst op maandag uitgeleverd worden en hiervoor geldt het nieuwe tarief van 21%. Voor ondernemers is het dus verstandig om de nieuwe prijzen al eerder in te laten gaan.

Het is belangrijk dat u uw huidige prijsstelling goed bekijkt voordat u de nieuwe prijzen doorvoert. Sommige producten zullen met weinig marge verkocht worden, waarvoor de btw verhoging dus noodzakelijk is. Bij andere producten zullen de verkoopaantallen direct verminderen als de prijs verhoogd wordt.

Uw prijzen zijn in Magento exclusief BTW ingevoerd

Wanneer u uw prijzen exclusief BTW in Magento hebt ingevoerd, kunt u vrij eenvoudig het BTW-tarief aanpassen. Binnen Magento is het namelijk vrij eenvoudig om een nieuw BTW-tarief aan te maken of een bestaand tarief aan te passen. Voor elk BTW tarief stel je een BTW-regel in. Belangrijk hierbij is dat je binnen het BTW-tarief instelt voor welk(e) land(en) het tarief geldt.

Uw prijzen zijn in Magento inclusief BTW ingevoerd

Wanneer u uw prijzen inclusief BTW hebt ingevoerd in Magento, dan wordt het aanpassen van de prijzen iets complexer.

De prijzen aanpassen voor veel producten in uw webwinkel

Voor webwinkels met veel artikelen zal de aanpassing een grote klus zijn. Wij adviseren hiervoor dat u een .csv export maakt en die vervolgens bewerkt in Excel. De aangepaste export kunt u weer importeren in uw webwinkel.

Magento Module voor het automatisch aanpassen van prijzen

Naast de begeleiding bij het exporteren en importeren van een CSV-bestand, biedt Friks Web & Marketing u de module BTW verhoging van Magento aan vanaf € 95,-

Deze module kan het volgende:

  • Verhogen van de juiste productprijzen
  • Afronden van productprijzen naar boven / naar beneden
  • Afronden op 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent of 95 / 99 cent
  • Afronden per prijsklasse
  • Informeren van consument: een CMS pagina met aanvullende inhoud wordt aangemaakt bij installatie.

Uiteraard helpen wij u graag op weg bij de overgang naar het nieuwe BTW-tarief. Informeer vrijblijvend voor een goed advies , voor begeleiding of uitvoer voor overgang naar het nieuwe BTW tarief.

Gratis quickscan