Blog
De verslavende werking van social media en 5 tips hoe je kunt minderen
Cindy-HoomansCindy HoomansOnline marketeer
Online marketing17 augustus 2017

De verslavende werking van social media en 5 tips hoe je kunt minderen

Velen zullen zich hierin wel kunnen herkennen. Misschien jij jezelf ook wel: je hebt even niks te doen en dus open je Facebook. Je ziet iets leuks en je bedenkt hoe je dat mooi kunt weergeven in een foto op Instagram.

Maar ook wanneer je wel wat te doen hebt (bijvoorbeeld op je werk), heb je misschien hier en daar de drang om toch even social media erbij te pakken. Zeker wanneer er een melding is. Het maakt je nieuwsgierig. Het gebeurt automatisch en met gemak een aantal keren per dag. Bij sommige mensen kan het zelfs ten koste gaan van de werkzaamheden. Social media heeft dus ook invloed op je concentratievermogen.

Wat is het dat social media zo verslavend maakt? En hoe kun je – mocht je jezelf hierin herkennen – iets minderen met Facebook, Instagram, Snapchat, etc?

Social media is een soort gokkast

De reden dat social media zo’n verslavende werking heeft, is te vergelijken met een gokmachine. Dat vindt Tristan Harris, voormalig Product Philosopher bij Google en oprichter van de beweging Time Well Spent. Je trekt aan de hendel van de gokkast en dan heb je twee opties: of je wordt beloond of je scoort weinig tot niks.

Ook social media werkt met deze variabele beloning. Je weet immers nooit wat je tegen gaat komen in je feed. Elke keer wanneer je de newsfeed opent van bijvoorbeeld Facebook liggen dezelfde twee opties open: of je komt iets leuks tegen (beloning) of niet.

Interessant voor adverteerders

Voor social media platformen is het dus zaak dat je zo lang mogelijk blijft plakken. Dat is namelijk ook interessant voor adverteerders, waar de platformen hun brood mee verdienen. Facebook heeft daarom bijvoorbeeld de newsfeed oneindig gemaakt. En bij YouTube begint het volgende filmpje al automatisch af te spelen na de voorgaande video.

Sociale bevestiging

De drang om toch even Facebook, Instagram of misschien Snapchat te checken wordt waarschijnlijk net iets groter wanneer je zelf een bericht hebt geplaatst. Je laat zien wie je bent, wat je doet, wat je bezig houdt.

De likes op je berichten zijn dan de ultieme social bevestiging. We zijn allemaal wel in een bepaalde mate gevoelig voor wat anderen van ons denken. De een zal hier wat meer mee bezig zijn dan de ander uiteraard. Waar de een zijn schouders ophaalt als er geen likes komen, kan de ander dat frustrerend vinden. En dan met name de jongeren onder ons.

5 tips om te minderen met social media

Is het dan allemaal zo erg om regelmatig even Facebook te checken? Nee, natuurlijk niet. Erg wordt het pas, als het je gaat beheersen. En dan ben je in je hoofd al veel meer bezig met social media dan je lief is. Voor als je die rust mist of gewoon wilt minderen met social media, al dan niet voor een bepaalde periode, dan hebben we 5 tips voor je:

1. Zet notificaties uit
De mens is nieuwsgierig aangelegd. Dus wanneer het lampje van de telefoon gaat knipperen, weten we dat er een berichtje is. Misschien ben je getagd in een bericht op Facebook. Of heeft iemand je vakantiefoto op Instagram ‘geliked’. Door de notificaties uit te zetten is de verleiding er ook minder.

2. Haal de bezem erdoor
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd, zegt men. Maar zo is het ook met social media. Kijk daarom eens goed naar je interesses. Adverteerders gebruiken deze als targeting voor advertenties. Wanneer je deze interesses aanpast en/of verwijdert, ontvang je een stuk minder irrelevante reclame.

Lees ook “Zo heb jij meer controle over welke Facebook advertenties je te zien krijgt

En erger je je aan bepaalde mensen in je timeline? Door deze ‘vrienden’ te verwijderen krijg je er al een hoop rust voor terug. Vind je verwijderen toch iets te drastisch? Blokkeren werkt feitelijk net zo goed.

3. Blokkeer uitnodigingen voor spelletjes
Dat rode bolletje in Facebook wat aangeeft dat je een ongelezen bericht hebt, maakt dus nieuwsgierig. Maar als het vaak voorkomt dat achter die melding een uitnodiging voor Candy Crush of een ander spelletje, schuilt – kunnen we ons voorstellen dat je dat vervelend gaat vinden. Ook hier kun je de rust eenvoudig terugbrengen door deze uitnodigingen te blokkeren.

4. Privacyinstellingen aanpassen: spam voorkomen
Op Instagram en Twitter kan iedereen je zomaar gaan volgen. En dat zijn lang niet altijd mensen / organisaties waar je je naam aan wilt verbinden. Zet je Instagram account daarom op privé, waardoor men je niet ongevraagd kan volgen. Bovendien kunnen onbevoegden ook niet zomaar meer bij je foto’s.

Bij de instellingen op Facebook kun je aangeven dat je bijvoorbeeld alleen van je vrienden berichten wilt kunnen ontvangen. Ook hiermee voorkom je spamberichten en ook dat geeft je rust.

5. Haal de apps van je telefoon
Mocht je echt wat meer van drastischer aanpakken houden, dan kun je ook de app van alle social media van je telefoon halen. Scheelt ook weer in opslagruimte / RAM op je telefoon! Bovendien werkt de site ook prima in de browser op je mobiel.

Gratis quickscan