Blog
Accelerated Mobile Pages Project
Online marketing3 oktober 2016

Laadtijd website verminderen door overstappen op AMP?

Mobiel internetten zit nog steeds in de lift in Nederland. Door het toenemende aantal mobiele internetters stijgen en veranderen ook de eisen continu. Vanaf 2013 hebben wij dan ook responsive websites als standaard ingevoerd. Gewone pagina’s waren niet mobielvriendelijk genoeg meer.

Google merkte dat responsive websites niet alle frustraties weg konden halen. Zo zagen ze dat de snelheid van webpagina’s vaak onder de maat is waardoor er een voor de gebruikers onvriendelijk mobiel web ontstaat. 40% van de bezoekers haakt af wanneer een website een laadtijd langer dan 3 seconden heeft. Na 10 seconden laden loopt het afhaak percentage al op naar 58%. De ambitie van Google volgens het hoofd nieuws Richard Gingras is dan ook “Can we make the web great again?”(Google News Lab, 2016). Accelerated Mobile Pagina’s zijn volgens hem de oplossing om het internet weer gebruiksvriendelijk maken.

Wat zijn Accelerated Mobile Pagina’s?

Een Accelerated Mobile Pagina is een versimpelde kopie van een bestaande website. Door vertragende elementen van de huidige website weg te laten, ontstaat er op een simpele manier een snelle pagina. Op een AMP pagina kun je bijvoorbeeld geen gebruik maken van interactieve elementen zoals formulieren. Om toch nog leads te kunnen genereren met uw website kunt u de formulieren op de normale pagina’s laten staan. Van een AMP pagina is het namelijk wel mogelijk om naar gewone pagina’s te linken. Deze verwijzing heeft echter wel de normale laadsnelheid.

Wanneer u zelf beschikt over een langzame website is het slim om dit te verbeteren. Google vindt gebruikersgemak -waar snelheid onderdeel van is- een van de belangrijkste elementen op een website. Hierdoor is de laadsnelheid dan ook een van de rankingfactoren. Een hoge ranking wordt steeds moeilijker met een langzame website.

Veranderingen door AMP

De uitgeklede versie van uw website kan niet alle elementen bevatten die u nu op de meeste site geplaatst zijn. Dit kunt u vooral merken aan de opmaak en toepassingen op de website. Om laden snel te maken zijn er minder style-elementen voor de website beschikbaar en kunt u geen interactieve elementen zoals formulieren gebruiken. Wat verandert er met AMP voor uw pagina’s?

 • AMPpagina'sBijna geen externe scripts zoals Javascript mogelijk
 • Beperkte grootte CSS (opmaak website)
 • Alle CSS moet inline
 • Fonts downloaden direct bij klikken op pagina
 • Synchroon downloaden afbeeldingen, hierdoor verspringen pagina’s niet meer

 

Het snellere laden van de pagina’s door AMP heeft waarschijnlijk ook een positief effect op de lezers. Doordat de pagina’s sneller laden haken er minder mensen af en is de kans dat ze daadwerkelijk het artikel lezen groter. Daarnaast heeft dit ook invloed op de SEO en de positie in Google. Google gaat namelijk de pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor AMP boven aan de zoekresultaten tonen in een carrousel. Hierdoor gaan bezoekers opzij scrollen en minder snel naar de andere organische zoekresultaten beneden. De afbeelding (Accelerated Mobile Pages Project, 2016) hieronder laat zien hoe dit er op mobiel uit komt te zien.ampgoogle

Adverteren en resultaten bijhouden

Voor blogs is adverteren vaak een van de belangrijkste elementen om geld te verdienen. Eerst was het niet mogelijk om te adverteren op AMP pagina’s. Google heeft dit echter aangepast. Door de continue ontwikkeling van AMP komen steeds meer advertentie mogelijkheden bij. Zo kunt u nu onder andere adverteren via:

 • AdSense
 • Adform
 • Doubleclick
 • Revcontent
 • Adblade
 • OpenX

 

Advertenties op uw site worden echter wel pas als laatste geladen. Dit late laden wordt gedaan om de snelheid van de pagina hoog te houden. Wanneer u ook wilt dat de advertenties snel werken, moet u ook uw landingspagina’s en/of shop optimaliseren. Een link van AMP naar een gewone pagina behoud de huidige laadsnelheid, wat vaak niet snel genoeg is voor mobiel. Ook het registeren van activiteiten op een website met Google Analytics blijft mogelijk wanneer u AMP gaat gebruiken.

Wilt u AMP pagina’s en Analytics gebruiken? Friks kan dit voor u regelen

AMP of responsive website?

AMPEen AMP pagina is op dit moment vooral voor nieuwssites en blogs een interessante toevoeging. Doordat er ook steeds meer advertentiemogelijkheden bijkomen wordt het steeds interessanter om een overstap te maken, helemaal met de betere positie in de resultaten van Google. U kunt er ook voor kiezen om alleen de blog en nieuwspagina’s van uw website ook op AMP aan te bieden. Zo behoudt u de opmaak van uw huidige site en kunnen bezoekers wel snel uw nieuwsartikelen lezen.

Overstappen naar de snel ladende AMP pagina’s is echter niet altijd nodig. Wanneer u een interactieve website heeft met veel functionaliteiten, kunt u beter niet overstappen omdat veel van deze functionaliteit waarschijnlijk niet ondersteund worden. Ook wanneer uw website op dit moment al technisch goed opgebouwd is, kunt u nog even wachten met overstappen. AMP pagina’s worden op dit moment namelijk nog niet veel gebruikt in Nederland. Op dit moment kunt u dus zelf nog kiezen tussen AMP pagina’s of een goed opgebouwde responsive website. In de toekomst gaat dit mogelijk wel veranderen. Bij Friks helpen we u graag met het sneller maken van uw website. Zowel AMP pagina’s als snelle responsive webpagina’s worden door ons gemaakt.

Wilt u een snellere website?

 

Gratis quickscan