Blog
Laadtijd van een pagina verbeteren
Online marketing / Website5 augustus 2017

Laadtijd van een pagina verbeteren

De laadtijd van een pagina is erg belangrijk voor je posities in Google en voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. Gebruikers willen nu eenmaal een korte laadtijd en omdat gebruikers dit belangrijk vinden, vindt Google dit ook belangrijk. Een makkelijke manier om de laadtijd van een pagina te verbeteren, is door je afbeeldingen te optimaliseren.

Afbeeldingen verkleinen

Er zijn veel verbeterpunten voor de laadtijd van een pagina waar programmeurs voor nodig zijn, maar er zijn ook toepassingen die je zelf kunt doen. Zoals het gewicht van afbeeldingen verkleinen. Dit is vaak een belangrijke oorzaak van de lange laadtijd van een pagina.

Het is belangrijk om een afbeelding aan te passen en te comprimeren voorafgaand aan het uploaden op je website. Comprimeren betekent dat de afbeelding wordt samengeperst, waardoor het minder ruimte inneemt. Er zijn vandaag de dag veel afbeeldingen op webpagina’s die 1 MB groot zijn. Hierdoor kan de pagina in totaal wel op 10 MB komen, terwijl een pagina in zijn totaal eigenlijk nooit groter moet zijn dan 1 MB. Dit scheelt namelijk in laadtijd en in dataverkeer.

Door je afbeeldingen eerst te comprimeren en vervolgens op te slaan, kan de laadtijd van een pagina vaak met een aanzienlijk percentage verbeteren. Helemaal als je veel afbeeldingen gebruikt. Het is verstandig om, voor het comprimeren, de afbeelding bij te snijden in het juiste formaat, dit verkleint de bestandsgrootte nog verder.

Juiste bestandstype kiezen

Niet alleen het afbeeldingsformaat is belangrijk voor de laadtijd van een pagina, maar ook het kiezen van het juiste bestandstype. Wanneer je een ander bestandstype gebruikt, kan dit het gewicht van het bestand aanzienlijk verhogen. Wanneer kies je nou voor welk bestandstype:

  • JPG: foto’s, stilstaande afbeeldingen, gebruik van veel kleuren en bij schaduw van licht en donker.
  • PNG: logo’s, buttons en lijntekeningen.
  • GIF: animaties.

Het is verstandig om JPG afbeeldingen op te slaan als ‘save for web in Photoshop’ wanneer je deze afbeelding voor een website gebruikt.

Hulpprogramma’s

We hebben drie hulpprogramma’s voor je op een rij gezet die je kan gebruiken om de afbeeldingen op je website te verkleinen:

  • Photoshop: is een programma voor het bewerken van foto’s en andere digitaal beeldmateriaal. Dit programma is alleen te gebruiken wanneer je een licentie voor dit programma hebt.
  • CompressNoween gebruiksvriendelijke en gratis website om foto’s te comprimeren. Je kunt de foto’s uploaden vanaf je computer en de geoptimaliseerde foto’s vervolgens weer downloaden. Deze website ondersteunt GIF, JPG en PNG formaten.
  • JPEGminimet dit programma kun je afbeeldingen aanzienlijk verkleinen, waarbij de afbeelding zijn originele kwaliteit behoudt. Dit programma is beschikbaar als een app. Naast de gratis versie, is er ook een betaalde versie beschikbaar.

Heb je een WordPress website? Dan is de plugin Smuhs Image Compression and Optimization een echte aanrader. Deze plugin comprimeert automatisch de afbeeldingen die je in de mediabibliotheek toevoegt.

Meer informatie?

Hulp nodig bij het optimaliseren van je afbeeldingen of wil je meer informatie? Laat je gegevens hieronder achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Gratis quickscan