Blog
Google Maps werkt niet meer op je website? Zo los je dat op!
Online marketing13 juli 2018

Google Maps werkt niet meer op je website? Zo los je dat op!

Waar je voorheen nog een prachtig mooi kaartje met de locatie van jouw bedrijf zag, is het nu helemaal pixelig. Niks geen heldere handige route meer zodat klanten jou gemakkelijk kunnen vinden. Hoe kan dat nou? En belangrijker nog: wat moet je doen als Google Maps niet meer werkt op je website?

Wat er met Google Maps gebeurde op 11 juni

Natuurlijk kan het goed zijn dat je er net pas achter komt dat Google Maps niet meer goed werkt op je website, of je het toch maar even checkt naar aanleiding van dit artikel. Dan zit de kans er dik in dat al sinds 11 juni geen goede kaart meer zichtbaar is op jouw website. Op 11 juni updatete Google namelijk zijn kaarten-functie.

De update

Een Google-update zorgt vaak voor grote paniek onder marketeers, ontwikkelaars en andere mensen die zich veelal bezig houden met de prestaties van websites. Gelukkig zijn problemen dit keer vrij gemakkelijk op te lossen. In dit geval gaat het namelijk slechts om een nieuw beleid van Google op het gebied van betalingen. En daarmee de release van een Google Maps Platform.

Betalingsgegevens aanvullen

Dit platform is een API – een soort softwarecode – voor ontwikkelaars die gebruik maken van Google Maps. Deze API heeft een andere prijsstructuur dan we gewend zijn van de kaarten-applicatie en dat zorgt voor moeilijkheden.

Google hanteert nu het zogenaamde ‘Pay as you go’-systeem, in plaats van standaard en premium-abonnementen. Dit houdt in dat de prijs die je betaalt voor Google Maps afhankelijk is van hoe vaak jouw kaart gebruikt wordt door bezoekers.

De kosten

Maar wacht even, die applicatie was toch gratis? Klopt. En geen zorgen, voor de meeste gebruikers blijft dat ook zo. Je krijgt namelijk een gratis tegoed van 200 dollar per maand. Hiermee kan er 25.000 keer per dag gebruik gemaakt worden van jouw kaart. Voor de meeste website-eigenaars zal dit ruim voldoende zijn.

Google Maps werkend maken op je website

Oké, maar als dat voldoende tegoed is, waarom zie je dan geen kaart meer? Dat komt, omdat Google zeker wil weten dat er betaald wordt zodra je over dat tegoed van 200 dollar heen gaat. Daarom ben je sinds 11 juni verplicht om betalingsgegevens in te vullen. Wil jij een Google Maps-kaart op je website houden? Dan moet je bijvoorbeeld een creditcard koppelen aan Google.

Google Maps werkt niet meer oplossing

Stappenplan

Dit klinkt allemaal niet zo heel ingewikkeld en dat valt ook best mee. Je moet alleen even weten hoe je het doet. Daar zijn wij voor. Hieronder lees je stap voor stap hoe jij Google Maps weer werkend krijgt op je website:

  • Log in op jouw Google-account en bezoek de Google Developers-pagina.
  • Hier zie je een vrij duidelijke blauwe knop met de tekst “Get started”, klik hierop.
  • Vervolgens kun je kiezen welk platform je wilt inschakelen, kies hier voor Maps en – mocht je dit gebruiken – Routes.
  • Vul een projectnaam in, bijvoorbeeld ‘Google Maps van Friks’ en klik op “Continue”. Het kan even duren voor je bij het volgende scherm belandt, klik niet weg!
  • Nu kun je facturering inschakelen, het kan zijn dat je hier een account voor aan moet maken.

Zodra je alles hebt ingevuld krijg je een zogenaamde API-key. Deze kun je installeren, of laten installeren natuurlijk, op je website. Als het goed is, heb je nu weer zo’n prachtig helder kaartje.

Gratis quickscan