Blog
Google Chrome gaat bezoeker extra waarschuwen bij onbeveiligde verbinding
Rienk SmidsEigenaar
Online marketing / Webshop / Website28 augustus 2017

Google Chrome gaat bezoeker extra waarschuwen bij onbeveiligde verbinding

Sinds januari dit jaar waarschuwt Google je in hun Chrome browser al bij webpagina’s met een onbeveiligde verbinding. Dus zonder SSL-certificaat. Dit geldt nu nog alleen voor sites waarbij je je gegevens in een formulier kunt achterlaten. Google gaat deze waarschuwingen vanaf oktober uitbreiden. Vanaf dan waarschuwt Chrome je bij alle standaard http-webpagina’s en wordt de waarschuwing bij formulieren op een onbeveiligde pagina prominenter voor gebruikers.

Google streeft er dus naar dat alle websites HTTPS als standaard hebben. Dus een beveiligde verbinding tussen de browser (zoals Chrome, FireFox of Edge) en de server van jouw website. Door die beveiliging kan je bezoeker veilig gegevens invoeren, zonder tussenkomst van derden die deze gegevens wil onderscheppen.

Welke waarschuwingen zijn er nu?

Heb je een website met een pagina waar je bezoekers hun gegevens kunnen invullen is er nog geen SSL certificaat geïnstalleerd? Dan krijgen je bezoekers momenteel in de adresbalk een ‘i’ te zien, waaronder meer informatie over de verbinding te lezen is. Ook FireFox maakt gebruik van deze melding.

Deze melding lijkt subtiel, maar kan voor je bezoekers een reden zijn om niet te converteren.

Welke waarschuwingen komen er?

Chrome-versie 62 wordt in oktober verwacht. Vanaf deze versie krijgt de bezoeker van een onbeveiligde website:

 • naast de huidige ‘i’ waarschuwing de meer opvallende melding ‘Niet veilig’ te zien bij onbeveiligde invulvelden
 • de ‘i’ waarschuwing te zien op alle HTTP pagina’s, ongeacht of de bezoeker wel of niet zijn gegevens kan invullen

Waarschuwingsdriehoek

In de (nabije) toekomst wil Google bovenstaande waarschuwingen tegelijk uitvoeren. Dus én de ‘i’ én de melding ‘Niet veilig’. En dan ook op pagina’s welke niet zijn voorzien van een invulvelden. Om de melding kracht bij te zetten is de verwachting dat Google er een rood waarschuwingsdriehoek bij gaat plaatsen.

3 redenen om je website te beveiligen met SSL

We noemden al de reden dat Google je bezoekers in Chrome waarshuwt als de verbinding niet beveiligd is. Maar naast deze reden – het voorkomen van een veiligheidswaarschuwing – zijn er logischerwijs nog 3 redenen:

 1. Straal vertrouwen uit
  Misschien wel de belangrijkste reden: met een HTTPS / beveiligde verbindingen geef je je bezoeker het vertrouwen dat hun gegevens veilig verstuurd worden. Zonder dat vertrouwen gaan potentiële klanten geen echte klanten worden.
 2. Verbeter je positie in Google
  Google streeft er naar dat alle websites voorzien zijn van een beveiligde verbinding. De zoekgigant geeft deze websites tevens ook een verbeterde positie in de zoekresultaten. Let wel: het hebben van een SSL-certificaat is slechts één van de vele ranking factoren van Google. Goede content en gebruiksvriendelijkheid zijn minstens zo belangrijk.
 3. Het is verplicht
  In Nederland kennen we een aantal regels voor het opslaan en verwerken van persoonsgegevens. Volgens de ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ moet je die gegevens dan ook beveiligen middels Secure Sockets Layer (SSL) protocol. Vooral wanneer je een webshop hebt is het verplicht om een SSL-certificaat te hebben.

Nog geen SSL?

Is jouw website nog niet voorzien van een SSL-certificaat? Sluit dan nu een SSL certificaat af door hosting af te nemen bij Friks. Laat je gegevens hieronder achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Gratis quickscan