Blog
Fondsenwerving met Google Grants
Cindy-HoomansCindy HoomansOnline marketeer
Online marketing20 oktober 2011

Fondsenwerving: Google helpt

Tegenwoordig is corporate social responsibility erg belangrijk. Ook Google wil hier aan mee doen en biedt daarom gratis diensten aan non-profitorganisaties. 

Op deze manier wil Google de wereld helpen op het gebied van bijvoorbeeld wetenschap en technologie, onderwijs, wereldgezondheid, milieu, jeugdhulpverlening en kunst. 

Fondsenwerving Google Grants

Google Grants is hier een mooi voorbeeld van. Google Grants stelt u in staat om gratis aan online fondsenwerving te doen. Het is een programma van Google waarmee u vrijwel gratis kunt adverteren op Google AdWords. Google Grants is alleen bedoeld voor non-profitorganisaties. Een non-profitorganisatie krijgt via Google Grants een besteedbaar bedrag van 330 Amerikaanse dollars per dag op Google AdWords.
De beperkingen van de gratis Fondsenwerving zijn dat u niet gratis kunt adverteren in het inhoudsnetwerk, de account valuta in Amerikaanse dollars is en de Cost per Click mag maximaal 1 dollar zijn

Fondsenwerving met Google Grants, waar let u op?

De doelgroep

U kunt kiezen uit 3 verschillende opties om uw doelgroep af te bakenen:

  • Nationaal of internationaal (In welke landen wilt u uw advertenties laten zien)
  • Regio’s en plaatsen (Uw advertentie wordt alleen weergegeven aan Google gebruikers uit door u geselecteerde regio’s en of plaatsen)
  • Aangepast (u kunt een bepaalde maximale afstand vanaf uw organisatie instellen)

Daarnaast is het ook van belang dat u de juiste talen selecteert, U kunt kiezen voor alle talen of enkele selecteren uit de tientallen talen.

De zoekwoorden en opties

‘Het doel van uw advertenties is ervoor zorgen dat het conversies oplevert. Een bezoeker kan wel op uw advertentie klikken maar moet vervolgens wel voor een conversie zorgen. ’

Welke zoekwoorden moet u gebruiken? Dit kan lastig zijn om te bepalen. Hierbij is empathisch vermogen nodig. Kruip in de huid van uw toekomstige donateurs en bedenk welke zoekwoorden ze gebruiken op Google. Het is belangrijk om niet perse de zoekwoorden te gebruiken waar een hoog zoekvolume op zit. Het is heel goed mogelijk dat deze woorden te algemeen zijn en alleen maar zorgen voor een hoog ‘bounce’ percentage.

Na de keus van de zoekwoorden heeft u verschillende mogelijkheden. U moet kiezen hoe u de zoekwoorden wilt inzetten.

  • Breed zoekwoord
  • Exacte zoekwoorden
  • Woordgroep

Elke mogelijkheid heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer en welke keus u maakt is afhankelijk van de situatie.

Analyseren van de resultaten

Als uw campagne eenmaal loopt is analyseren van de resultaten erg belangrijk. Zo kunt u ervoor kiezen om bepaalde zoekwoorden uit te sluiten. Wanneer een bezoeker een zoekwoord gebruikt die niet juist aansluit op uw advertentie is het van belang om uw advertentie niet te tonen. Hoe groter de samenhang tussen de zoekwoorden en uw advertentie des te groter is de kans dat de bezoeker op uw advertentie klikt.

‘Maak het voor uw bezoekers gemakkelijk om te handelen. Zorg ervoor dat u uw advertentie naar de juiste bestemmingspagina linkt’.

Wanneer komt u in aanmerking voor fondsenwerving met Google Grants?

Uw organisatie dient in het bezit te zijn van een CBF-Keurmerk of een CBF Verklaring van geen bezwaar of dienen een door de Belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) te zijn om in aanmerking te komen voor Google Grants.
Daarnaast zijn er door Google nog een aantal beperkingen opgelegd die u op www.google.nl kunt lezen.

Friks Web & Marketing kan en wil u graag helpen met de fondsenwerving door middel van Google Grants.

Gratis quickscan