Blog
De voordelen van een SSL-certificaat. Kun jij er nog omheen?
Rienk SmidsEigenaar
Webshop3 oktober 2016

De voordelen van een SSL-certificaat. Kun jij er nog omheen?

Begin dit jaar maakte het team achter Google’s browser “Chrome” bekend van plan te zijn om alle websites zonder SSL-certificaat als ‘onveilig’ te markeren. Er wordt dan een hangslotje voor de URL getoond met een kruis erdoorheen, wat natuurlijk niet goed is voor het vertrouwen van je bezoekers.

Met of zonder HTTPS
Links: Onveilige website voor de verandering. Rechts: Onveilige website na de verandering

Google is duidelijk van mening dat standaard HTTP onveilig is en de gigant is langzaam bezig met een SSL-beveiligde verbinding de standaard te maken. Zo gaf de zoekmachine al in 2014 aan dat het gebruik van SSL-certificaten een (kleine) rankingfactor is geworden. Ook is het voor de Thuiswinkelwaarborg en de Wet Bescherming Persoonsgegevens eigenlijk verplicht om alle pagina’s die data verzenden te versleutelen met een SSL-certificaat. Denk dan aan betalingspagina’s, accountpagina’s en zelfs contactformulieren.

Wat houdt SSL-beveiliging nou precies in?

Normaal gesproken zie je in de URL van websites vaak HTTP staan. Dit protocol maakt communicatie mogelijk tussen jouw browser en de website. In deze communicatie worden op veel websites bepaalde persoonlijke gegevens meegestuurd, zoals contactgegevens in formulieren of betaalgegevens op webshops. Een SSL-verbinding zorgt ervoor dat deze communicatie automatisch versleuteld wordt en het certificaat bevestigt dat een bezoeker op de juiste website zit.

In de adresbalk van je browser zie je dan HTTPS staan: een teken dat er gebruik wordt gemaakt van een SSL-certificaat. Ook zie je een groene kleur en een gesloten slotje. Dit is afhankelijk van welke browser je gebruikt en welk type certificaat je hebt aangeschaft.

Welke types SSL certificaten zijn er?

Er zijn drie verschillende certificaten. Bij elk certificaat zijn je gegevens even goed versleuteld, maar bij duurdere certificaten worden meer bedrijfsgegevens gecontroleerd en weergegeven aan bezoekers, waardoor bezoekers beter weten met wie ze te maken hebben.

Verschillende types SSL certificaten

Wat zijn de voordelen?

1. Verbeter je positie in Google

Sinds 2014 is het gebruik van een SSL-certificaat een kleine rankingfactor in het algoritme van Google. Welk certificaat je gebruikt maakt dan geen verschil. Dit betekent overigens niet dat het certificaat je gouden ticket naar de nummer 1 positie in Google is. Het gebruik van een certificaat is nog steeds maar één van de vele factoren die Google gebruikt, en bij lange na niet zo belangrijk als bijvoorbeeld goede content of links.

2. Straal vertrouwen uit

Door het groene hangslotje in de adresbalk van browsers weten bezoekers dat ze op de juiste website zitten en dat hun gegevens veilig verstuurd worden. Vooral voor webshops is dit erg belangrijk, want met een groen slotje of een volledig groene bedrijfsnaam in de adresbalk kun je het vertrouwen van de klant winnen.

3. Krijg meer referral data in Google Analytics

Als bezoekers vanuit een HTTPS omgeving naar jouw gewone HTTP omgeving gaan, is het in Google Analytics niet mogelijk om te zien waar dit verkeer vandaan komt. Verkeer wordt dan gewoon als ‘direct’ getoond. Erg jammer natuurlijk, maar wanneer je zelf ook een SSL-verbinding gebruikt wordt deze data weer beschikbaar en kun je beter zien welke websites verantwoordelijk zijn voor je verkeer.

4. Ga verantwoordelijk met je data om

Met een SSL-certificaat hoef je je geen zorgen te maken over wat er met de data van je klanten gebeurt in hun communicatie met je website.

Voor wie is een SSL-certificaat interessant?

Vanwege deze voordelen is basis SSL-beveiliging voor bijna iedereen wel interessant. Vooral met de aankomende verandering in Google Chrome kunnen we iedereen aanraden een (basis) SSL certificaat aan te schaffen. Pas als je website veel (gevoelige) persoonlijke gegevens verstuurd of betalingen aanneemt wordt een duurder certificaat belangrijk. Vooral webshops kunnen daarom baat hebben bij een EV SSL-certificaat, zodat consumenten niet worden afgeschrikt.

SSL certificaat webshop

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Een overstap naar SSL is gelukkig eenvoudig. De aanschaf omvat:

  • Installatie van het SSL-certificaat op onze server
  • Migratie van de URL’s van HTTP naar HTTPS

Een SSL-certificaat is meestal minstens een jaar geldig. Een certificaat kunnen we toevoegen aan je hostingpakket en we regelen ook de URL-migratie van HTTP naar HTTPS. Neem contact met ons op en we vertellen je graag welk SSL-certificaat we je zouden aanraden.

Vragen over SSL certificaten? Neem gerust contact met ons op.
Gratis quickscan