Blog
De Google Panda update
Online marketing24 november 2011

De Google Panda update

 Nog een extra factor om de zoekresultaten te verbeteren.

Op 12 augustus 2011 is de Google Panda update wereldwijd (op China, Japan en Korea na) toegepast. Google wil met deze update de zoekresultaten verbeteren. Tot nog toe was het namelijk nog altijd mogelijk om goed in Google te scoren door middel van keyword stuffing. Op deze manier landt de gebruiker vaak op websites met zogenaamde low quality content.

Via de Panda update is er nu nog een factor bijgekomen waaraan de zoekmachine een website laat ondergaan. De Panda update is nu net als bijvoorbeeld de pagerank en de overeenkomsten tussen titels en teksten een onderdeel geworden van het Algoritme van Google.

Als “SEO’er” is het nu dus tijd om pagina’s van lage kwaliteit te gaan herschrijven. En te gaan snijden in landingspagina’s die veelal duplicate content bevatten met enkel verschillende zoekwoorden. Ook is het zaak om nu (in plaats van zoveel mogelijk zoekwoorden) serieus bezig te gaan met het verwijderen van zoekwoorden. Een pagina zal namelijk in de toekomst veel sneller als “zoekmachinespam” gezien worden wanneer deze volstaat met een zoekwoord.

Om de gebruiker van de zoekmachine altijd het beste zoekresultaat te kunnen geven waardeert men de websites lager die:

  • weinig informatie bevattenGoogle Panda Update - Friks Web en Marketing
  • gekopieerde informatie bevatten
  • slecht geschreven informatie bevatten
  • dubbele tekst (oftewel zoekmachine spam) bevatten

Waarom de Panda update?

Wat Google met de Panda update wil bereiken is dat de gebruiker websites van hoge kwaliteit in de zoekresultaten vind. Om dit voor elkaar te krijgen heeft Google een twintigtal vragen opgesteld die je aan jezelf zou kunnen stellen met betrekking tot de tekst op je website. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • zou jij je creditcardgegevens invoeren op deze website?
  • bevat de pagina originele verslagen of rapporten?
  • kan de site gezien worden als autoriteit op het gebied waarover geschreven wordt?
  • biedt de pagina meerwaarde in vergelijking tot andere pagina’s in de zoekresultaten?
  • zou jij informatie van deze website vertrouwen wanneer deze als resultaat voor een medische zoekopdracht werd genoemd?

Kijk hier voor de volledige optimalisatie vragenlijst van de Panda update

De resultaten tot zover

Google meldt dat de Panda update met betrekking tot de Engelstalige websites invloed had op zo’n 12% van alle zoekresultaten. Maar in de meeste talen geldt dat de invloed ongeveer tussen de 6 en de 9% ligt van alle zoekresultaten. Het kan dus zijn dat websites met content van lage kwaliteit nog steeds hoog in de zoekresultaten komen te staan. Dit is natuurlijk ook logisch omdat ook de zoekmachine uiteindelijk geprogrammeerd is en niet “zelf” kan beoordelen of een tekst goede informatie bevat. Dit een flinke stap in de goede richting wat betreft het filteren van lage content websites.

Wat doet de Panda update momenteel in Nederland

Op dit moment zijn er nog weinig schokkende resultaten in Nederland waargenomen. Enkel websites die alleen links bevatten naar bijvoorbeeld webshops merken nu de invloed van de Panda update. Volgens Google zijn deze websites minder belangrijk en daarom minder zichtbaar geworden in de zoekresultaten.

Gratis quickscan